Pijemy ją w pośpiechu rano, aby dostać zastrzyku energii, którego potrzebujemy na początek dnia, a podczas przerw służy jako zaufany przyjaciel. Jednak kawa to nie tylko przyjemność, którą można delektować się w samotności. W rzeczywistości możemy powiedzieć, że ten napój zapisał kilka ważnych definicji w księdze zasad dotyczących spotkań towarzyskich. W codziennym wirze relacji międzyludzkich dzieje się wiele rzeczy związanych z idealną filiżanką małej czarnej: czy to ważne umowy o pracę, swobodne rozmowy z przyjaciółmi, czy pierwsza próba poznania kogoś. Często decyzje, które podejmujemy w życiu, od najmniejszej do najważniejszej, można podjąć przy kawie. Z pewnością ten ponadczasowy rytuał ma kilka dość precyzyjnych zasad. Przestrzeganie tych zasad oznacza zapewnienie sobie i swoim gościom wyjątkowych chwil. Nie pozostaje więc nic innego, jak poznać złote zasady podawania kawy w domu. Zacznijmy od szybkiego zagłębienia się w historię, zgodnie ze wskazówkami czym jest kawowa etykieta. Historia kawy ma starożytne korzenie. Określana kiedyś mianem „wina Arabii”, po raz pierwszy trafiła do Europy w ramach międzynarodowej wymiany handlowej. Pierwszy Butik Kawowy został otwarty w Wenecji w 1640 roku, od samego początku trafiając w gusta i zwyczaje arystokratów. Bardzo szybko konsumpcja tego napoju w kraju stała się powszechna, do tego stopnia, że w XVIII wieku szlacheckie domy w całej Europie szczyciły się budynkami przeznaczonymi specjalnie do degustacji kawy, Kaffeehaus. Wyrafinowany i cenny napar, szybko ugruntował swoje miejsce wśród szlachetnych trunków, zdolnych do wyrażenia swojego statusu i prestiżu serwujących ją podczas przyjęć we własnym domu. Dlatego zasłużył sobie na miejsce w zasadach dobrych manier. Do dziś te zasady etykiety uczą nas, jak podawać kawę w domu.
Chcąc nauczyć się podawać kawę w domu, należy przede wszystkim pamiętać, aby każdy element posiłku miał swoje właściwe miejsce w domowej przestrzeni. Filiżanki i dzbanek do kawy, które wyznaczają fazę zamknięcia obiadu lub kolacji nie powinny być używane do serwowania kawy przy stole jadalnym. Ich właściwym miejscem użytkowania jest specjalny kącik salonu. To tutaj po zaproszeniu gości na miejsce należy przygotować mały stolik ze wszystkim, czego potrzebujesz. Dzbanek do kawy, cukiernicę i dzbanek na mleko, może z małym dzbankiem na śmietanę i oczywiście kompletem filiżanki do kawy z łyżeczkami i serwetkami z tkaniny. Taca z ciastami lub słodkie danie z pralinami lub czekoladkami to słodki dodatek. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko na bazie czekolady idealnie nadaje się do spożycia z parującą filiżanką kawy. Za podanie kawy odpowiada zazwyczaj gospodarz lub gospodyni domu. Tradycja, która została nam przekazana nienaruszona z arystokratycznej przeszłości. W dawnych czasach obsługa domu po prostu wnosiła dzbanek do kawy do salonu, oferując go natychmiast pani domu, ponieważ tylko ona miała przywilej podania tego napoju. Dziś ta zasada pozostaje niezmieniona, a także podczas formalnych wydarzeń zasady etykiety są bardzo jasne.
Filiżanki do kawy nigdy nie powinny przychodzić z kuchni już wypełnione. To samo dotyczy cukru. Bez względu na to, czy cukier jest granulowany, czy w kostkach (ten ostatni należy zawsze wnosić do salonu odpowiednimi szczypcami), osoba obsługująca musi zadbać o dodanie go dopiero po zapytaniu każdego z gości o preferowaną ilość. Podając gościom filiżankę, najlepiej z prawej strony, łyżeczkę należy umieścić na spodku obok rączki filiżanki. Zagorzali fani mokki nie mają wątpliwości i całą magię rytuału kawowego przypisują przygotowaniu z użyciem klasycznego dzbanka do kawy mokki podgrzewanego na płycie. Jednak coraz częściej, aby nadążyć za coraz bardziej szalonymi rytmami codziennego życia korzystamy z ekspresu do kawy. Etykieta zawiera również szczegółowe zasady postępowania w tej sytuacji. Zawiera wskazówki, jak podawać kawę w domu nawet miłośnikom espresso. W takim przypadku rytuał się zmienia i gospodarz domu może zdecydować się na bardziej nieformalny rodzaj podawania. Filiżanki do kawy są napełniane w kuchni i wnoszone do salonu już ułożone na tacy. Gdy dotrą do gości w salonie, gospodyni powinna usiąść i dodać cukier. Kluczowym elementem jest też sama filiżanka. To jednak obszerny temat, który poruszamy w osobnym artykule.
Filiżanka ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym Pszczoła miodna
Filiżanka ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym Kajman
Filiżanka ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym Humbak
Filiżanka ze spodkiem ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym – Rzecz Pospolita Sztuka Użytkowa Flora Figa
Filiżanka ze spodkiem ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym – Rzecz Pospolita Sztuka Użytkowa Flora Nasiono klonu
Ręcznie malowana filiżanka do kawy świtezianka błyszcząca ważka
Filiżanka ręcznie malowana farbami naszkliwnymi i wypalana w piecu ceramicznym Frida Kahlo
Ręcznie malowana filiżanka do kawy pawica głogówka
Filiżanka ręcznie malowana Jimi Hendrix
Ręcznie malowana filiżanka do kawy, malowana farbami naszkliwnymi i wypalana w piecu ceramicznym.
Filiżanka ręcznie malowana ważka Rzecz-Pospolita S
Gdańska porcelana malowana ręcznie i wypalana w piecu ceramiczny. Można z niej bezpiecznie jeść i myć ją w zmywarce. Posiadamy badania dopuszczające ją do kontaktu z żywnością.
Nowoczesna porcelana tworzona ręcznie z pasją przy wykorzystaniu starych technik stosowanych przez lata przy zdobieniu miedzy innymi porcelany Opolskiej dostępnej w Cepelii na terenie całego kraju. Dzięki naszym wyrobom udekorujesz swój stół w unikatowe, ręcznie malowane filiżanki, kubki i talerze. Nasza porcelana z powodzeniem może służyć jako ozdoba kiedy powiesisz ręcznie malowane talerze na ścianie lub jako porcelana użytkowa z której będziesz pić co dzień poranną kawę. Świetnie sprawdza się też jako nietuzinkowy prezent w formie zestawu filiżanek do kawy lub ręcznie malowanego talerza na ścianę.
Kawowa etykieta – jak podawać kawę w domu i zrobić dobre wrażenie: mini poradnik.
Rzecz Pospolita Sztuka Użytkowa – Nasiono klonu
Pijemy ją w pośpiechu rano, aby dostać zastrzyku energii, którego potrzebujemy na początek dnia, a podczas przerw służy jako zaufany przyjaciel. Jednak kawa to nie tylko przyjemność, którą można delektować się w samotności. W rzeczywistości możemy powiedzieć, że ten napój zapisał kilka ważnych definicji w księdze zasad dotyczących spotkań towarzyskich. W codziennym wirze relacji międzyludzkich dzieje się wiele rzeczy związanych z idealną filiżanką małej czarnej: czy to ważne umowy o pracę, swobodne rozmowy z przyjaciółmi, czy pierwsza próba poznania kogoś. Często decyzje, które podejmujemy w życiu, od najmniejszej do najważniejszej, można podjąć przy kawie. Z pewnością ten ponadczasowy rytuał ma kilka dość precyzyjnych zasad. Przestrzeganie tych zasad oznacza zapewnienie sobie i swoim gościom wyjątkowych chwil. Nie pozostaje więc nic innego, jak poznać złote zasady podawania kawy w domu. Zacznijmy od szybkiego zagłębienia się w historię, zgodnie ze wskazówkami czym jest kawowa etykieta. Historia kawy ma starożytne korzenie. Określana kiedyś mianem „wina Arabii”, po raz pierwszy trafiła do Europy w ramach międzynarodowej wymiany handlowej. Pierwszy Butik Kawowy został otwarty w Wenecji w 1640 roku, od samego początku trafiając w gusta i zwyczaje arystokratów. Bardzo szybko konsumpcja tego napoju w kraju stała się powszechna, do tego stopnia, że w XVIII wieku szlacheckie domy w całej Europie szczyciły się budynkami przeznaczonymi specjalnie do degustacji kawy, Kaffeehaus. Wyrafinowany i cenny napar, szybko ugruntował swoje miejsce wśród szlachetnych trunków, zdolnych do wyrażenia swojego statusu i prestiżu serwujących ją podczas przyjęć we własnym domu. Dlatego zasłużył sobie na miejsce w zasadach dobrych manier. Do dziś te zasady etykiety uczą nas, jak podawać kawę w domu.
Filiżanka ręcznie malowana – Humbak
Chcąc nauczyć się podawać kawę w domu, należy przede wszystkim pamiętać, aby każdy element posiłku miał swoje właściwe miejsce w domowej przestrzeni. Filiżanki i dzbanek do kawy, które wyznaczają fazę zamknięcia obiadu lub kolacji nie powinny być używane do serwowania kawy przy stole jadalnym. Ich właściwym miejscem użytkowania jest specjalny kącik salonu. To tutaj po zaproszeniu gości na miejsce należy przygotować mały stolik ze wszystkim, czego potrzebujesz. Dzbanek do kawy, cukiernicę i dzbanek na mleko, może z małym dzbankiem na śmietanę i oczywiście kompletem filiżanki do kawy z łyżeczkami i serwetkami z tkaniny. Taca z ciastami lub słodkie danie z pralinami lub czekoladkami to słodki dodatek. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko na bazie czekolady idealnie nadaje się do spożycia z parującą filiżanką kawy. Za podanie kawy odpowiada zazwyczaj gospodarz lub gospodyni domu. Tradycja, która została nam przekazana nienaruszona z arystokratycznej przeszłości. W dawnych czasach obsługa domu po prostu wnosiła dzbanek do kawy do salonu, oferując go natychmiast pani domu, ponieważ tylko ona miała przywilej podania tego napoju. Dziś ta zasada pozostaje niezmieniona, a także podczas formalnych wydarzeń zasady etykiety są bardzo jasne.
Filiżanka ręcznie malowana i wypalana w piecu ceramicznym Marynarz
Filiżanki do kawy nigdy nie powinny przychodzić z kuchni już wypełnione. To samo dotyczy cukru. Bez względu na to, czy cukier jest granulowany, czy w kostkach (ten ostatni należy zawsze wnosić do salonu odpowiednimi szczypcami), osoba obsługująca musi zadbać o dodanie go dopiero po zapytaniu każdego z gości o preferowaną ilość. Podając gościom filiżankę, najlepiej z prawej strony, łyżeczkę należy umieścić na spodku obok rączki filiżanki. Zagorzali fani mokki nie mają wątpliwości i całą magię rytuału kawowego przypisują przygotowaniu z użyciem klasycznego dzbanka do kawy mokki podgrzewanego na płycie. Jednak coraz częściej, aby nadążyć za coraz bardziej szalonymi rytmami codziennego życia korzystamy z ekspresu do kawy. Etykieta zawiera również szczegółowe zasady postępowania w tej sytuacji. Zawiera wskazówki, jak podawać kawę w domu nawet miłośnikom espresso. W takim przypadku rytuał się zmienia i gospodarz domu może zdecydować się na bardziej nieformalny rodzaj podawania. Filiżanki do kawy są napełniane w kuchni i wnoszone do salonu już ułożone na tacy. Gdy dotrą do gości w salonie, gospodyni powinna usiąść i dodać cukier. Kluczowym elementem jest też sama filiżanka. To jednak obszerny temat, który poruszamy w osobnym artykule.