Najwcześniejsze wzmianki o zestawach do herbaty sięgają starożytnej dynastii Han 206 – 220 pne, kiedy napój był warzony przez zalanie gorącą wodą liści herbaty, czasami zmieszany z pokruszonymi przyprawami, takimi jak imbir i pomarańcza. W tym czasie herbatę spożywano z misek wielofunkcyjnych.
Od tamtego czasu tradycje i metody warzenia ewoluowały wraz z różnymi epokami i kulturami, co zaowocowało szeroką gamą napojów, a w konsekwencji szeroką gamą zestawów do podawania herbat. Wiele przykładów zestawów do herbaty pochodzi z czasów dynastii Ming 1368 – 1644 n.e., a dopiero znacznie później zaczęto opracowywać mniejsze, europejskie zestawy. To właśnie w XVII wieku herbata zaczęła stawać się bardziej popularna w całej Europie, a Holendrzy stworzyli odmianę o nazwie „Melkthee”, dodając mleko. Po tym, jak herbata zyskała tak szeroką popularność, Kompania Wschodnioindyjska zaczęła importować z Chin zestawy do
herbaty wykonane z orientalnej porcelany. Kompletne zestawy zamawiano z fabryk w Chinach lub Japonii, a po przybyciu do Anglii ozdabiano herbami rodzinnymi, co mogło trwać nawet dwa lata. W tym okresie francuska markiza de Sévigné opowiadała się za używaniem śmietanki, a na początku XVIII wieku wprowadzono kosze z cukrem (później przekształcone w cukiernice). Zestawy do herbaty zawierające czajniczek, cukiernicę i dzbanek do śmietanki (zabielacz) nie były w powszechnym użyciu w świecie zachodnim aż do końca XVIII wieku, kiedy obniżka ceny herbaty sprawiła, że stała się ona bardziej dostępna dla mas. Pod koniec XVIII wieku upowszechniły się większe zestawy do herbaty, zawierające niekiedy do 43 sztuk (12 filiżanek, 12 spodków, czajniczek z pokrywką i podstawką, kanister na herbatę, dzbanek na mleko z pokrywką i tacka na łyżki). Dla tych, których nie było stać na tak ekstrawagancki zestaw, zestawy musiałyby być dzielone między społecznościami.
Wiele rodzin koordynowało współpracę z innymi domami, aby przygotować kompletny zestaw, a następnie cieszyć się wspólną herbatą. To za panowania królowej Wiktorii w latach 1837-1901 do większych serwisów do herbaty dodano czajnik i dzbanek do kawy, co zbiegło się w czasie z modą na popołudniową herbatę. Podczas serwowaniu popołudniowej herbaty ważne były tradycyjne role. Na przykład gospodyni siadała przy stole lub stawała obok niego nalewając herbatę, a rola rozdawania filiżanek tradycyjnie przypadała panu domu lub córce, jeśli nie był obecny. Antyczne serwisy do herbaty dobrze zachowują swoją wartość i są zawsze poszukiwane. Są nadal używane w wielu domach jako element eleganckiego posiłku, zwłaszcza podczas przyjmowania gości. Oznacza to, że kolekcjonerzy, entuzjaści i ci, którzy po prostu szukają wspaniałego prezentu, zawsze szukają kompletnego zestawu. Pod względem odsprzedaży, porcelana jest wyjątkowo odporna na trendy, ponieważ to coś ekskluzywnego, czym mogą się cieszyć na co dzień ci, którzy przy kawie lub herbacie chcą sobie pozwolić na odrobinę luksusu, lub ci, którzy po prostu cenią sobie porcelanę jako ozdobę i świadectwo kunsztu.
Gdańska porcelana malowana ręcznie i wypalana w piecu ceramiczny. Można z niej bezpiecznie jeść i myć ją w zmywarce. Posiadamy badania dopuszczające ją do kontaktu z żywnością.
Nowoczesna porcelana tworzona ręcznie z pasją przy wykorzystaniu starych technik stosowanych przez lata przy zdobieniu miedzy innymi porcelany Opolskiej dostępnej w Cepelii na terenie całego kraju. Dzięki naszym wyrobom udekorujesz swój stół w unikatowe, ręcznie malowane filiżanki, kubki i talerze. Nasza porcelana z powodzeniem może służyć jako ozdoba kiedy powiesisz ręcznie malowane talerze na ścianie lub jako porcelana użytkowa z której będziesz pić co dzień poranną kawę. Świetnie sprawdza się też jako nietuzinkowy prezent w formie zestawu filiżanek do kawy lub ręcznie malowanego talerza na ścianę.
Zestawy do herbaty i historia ich powstania.
Serwis “Płaski” proj. B.Wendorf
Najwcześniejsze wzmianki o zestawach do herbaty sięgają starożytnej dynastii Han 206 – 220 pne, kiedy napój był warzony przez zalanie gorącą wodą liści herbaty, czasami zmieszany z pokruszonymi przyprawami, takimi jak imbir i pomarańcza. W tym czasie herbatę spożywano z misek wielofunkcyjnych.
Od tamtego czasu tradycje i metody warzenia ewoluowały wraz z różnymi epokami i kulturami, co zaowocowało szeroką gamą napojów, a w konsekwencji szeroką gamą zestawów do podawania herbat. Wiele przykładów zestawów do herbaty pochodzi z czasów dynastii Ming 1368 – 1644 n.e., a dopiero znacznie później zaczęto opracowywać mniejsze, europejskie zestawy. To właśnie w XVII wieku herbata zaczęła stawać się bardziej popularna w całej Europie, a Holendrzy stworzyli odmianę o nazwie „Melkthee”, dodając mleko. Po tym, jak herbata zyskała tak szeroką popularność, Kompania Wschodnioindyjska zaczęła importować z Chin zestawy do
Filiżanka – Rzecz Pospolita Sztuka Użytkowa
herbaty wykonane z orientalnej porcelany. Kompletne zestawy zamawiano z fabryk w Chinach lub Japonii, a po przybyciu do Anglii ozdabiano herbami rodzinnymi, co mogło trwać nawet dwa lata. W tym okresie francuska markiza de Sévigné opowiadała się za używaniem śmietanki, a na początku XVIII wieku wprowadzono kosze z cukrem (później przekształcone w cukiernice). Zestawy do herbaty zawierające czajniczek, cukiernicę i dzbanek do śmietanki (zabielacz) nie były w powszechnym użyciu w świecie zachodnim aż do końca XVIII wieku, kiedy obniżka ceny herbaty sprawiła, że stała się ona bardziej dostępna dla mas. Pod koniec XVIII wieku upowszechniły się większe zestawy do herbaty, zawierające niekiedy do 43 sztuk (12 filiżanek, 12 spodków, czajniczek z pokrywką i podstawką, kanister na herbatę, dzbanek na mleko z pokrywką i tacka na łyżki). Dla tych, których nie było stać na tak ekstrawagancki zestaw, zestawy musiałyby być dzielone między społecznościami.
Filiżanka Dr.Plagi Rzecz-Pospolita Sztuka Użytkowa
Wiele rodzin koordynowało współpracę z innymi domami, aby przygotować kompletny zestaw, a następnie cieszyć się wspólną herbatą. To za panowania królowej Wiktorii w latach 1837-1901 do większych serwisów do herbaty dodano czajnik i dzbanek do kawy, co zbiegło się w czasie z modą na popołudniową herbatę. Podczas serwowaniu popołudniowej herbaty ważne były tradycyjne role. Na przykład gospodyni siadała przy stole lub stawała obok niego nalewając herbatę, a rola rozdawania filiżanek tradycyjnie przypadała panu domu lub córce, jeśli nie był obecny. Antyczne serwisy do herbaty dobrze zachowują swoją wartość i są zawsze poszukiwane. Są nadal używane w wielu domach jako element eleganckiego posiłku, zwłaszcza podczas przyjmowania gości. Oznacza to, że kolekcjonerzy, entuzjaści i ci, którzy po prostu szukają wspaniałego prezentu, zawsze szukają kompletnego zestawu. Pod względem odsprzedaży, porcelana jest wyjątkowo odporna na trendy, ponieważ to coś ekskluzywnego, czym mogą się cieszyć na co dzień ci, którzy przy kawie lub herbacie chcą sobie pozwolić na odrobinę luksusu, lub ci, którzy po prostu cenią sobie porcelanę jako ozdobę i świadectwo kunsztu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata